RFID plasztik kártya az Ön cége szolgálatában
2020. 01. 10.
Repülőgépektől az Ön vállalatáig? A vállalkozásokban igen elterjedtnek számít az RFID technológia, mely számos előnyt és praktikus felhasználási lehetőséget kínál az Ön cégének is. A plasztik kártyák sokféle módon és megoldással váltak intelligenssé, kezdve a QR kód alkalmazásától a chip-es megoldásokon keresztül. Nézzük meg, az RFID megoldás mit is jelent és hogyan szolgálhatja cégét, tevékenységét.

Mi is az az RFID? És hogyan működik?


Az RFID (ejtsd: “erefájdi”) az angol Radio Frequency IDentification szavak rövidítése. Jelentése: rádiófrekvenciás azonosítás. Ez a technológia remek megoldás és egyáltalán nem bonyolult. Rádióhullámok továbbítják az adatokat.
Hogy kerül ide a repülő? Az RFID megoldás elterjedése a második világháborúhoz kapcsolódik. A britek ennek az azonosítási módszernek a segítségével különböztették meg az ellenség repülőit a sajátjuktól. Ami a hadviselés során ugye nem hátrány. Csakúgy, mint más okos és zseniális technológiai megoldás az RFID is a hadiparból nőtte ki magát. És innen elkezdődött a szárnyalása. Számos módon szolgálja a mindennapi élet pörgését és üzleti életét.


Az RFID az intelligens kártyák közé tartozik. Az intelligens kártya tartalmaz egy beágyazott chipet (integrált áramkört), amely lehet passzív, vagyis csak a chip számot olvashatjuk ki, vagy lehet aktív, amely lehetővé teszi adatok tárolását és/vagy egy programozható mikrovezérlőt. Egy smart kártya rendszer segítségével működik, mely általában magában foglalja a kártyát és a kártyaolvasót is.
Az intelligens kártyákat használatuk alapján érintkezést igénylő és érintkezést nem igénylő kártyákra tudjuk csoportosítani. Utóbbi nem igényel fizikai kontaktot, bár a kártyát közel kell tartani a kártyaolvasóhoz. Az érintkezést nem igénylő kártyákat tovább tudjuk csoportosítani a kártyaolvasó és kártya közötti kommunikációs technológiája alapján, de mi ebben a cikkben az RFID kártyákra koncentrálunk.
A rádiófrekvenciás azonosítási technológiát sok kártya esetén használjuk. Az adatokat a kártyába ágyazott chip tárolja. A chip beágyazott biztonságos mikroprocesszort vagy azzal egyenértékű megoldást és belső memóriát tartalmaz. Az antenna be van ágyazva a kártya műanyag testébe. Az RFID technológiát a kártya és az olvasó közötti kommunikációra használják. A kártyát az olvasó közelében kell tartani, így a kártya és az olvasó rádiófrekvenciák segítségével tud kommunikálni a beágyazott antennákon keresztül.


Amikor a kártyát az olvasó elektromágneses mezőjébe helyezik, a kártyában lévő chip bekapcsol. Amint a chip be van kapcsolva, vezeték nélküli kommunikációs protokollt indítunk és létesítünk a kártya és az olvasó között az adatátvitel céljából.

Az alábbiakban összefoglaljuk az események sorozatát, amelyek akkor történnek, amikor a kártya a kártyaolvasóhoz kerül.
⦁ Az energia átkerül a kártyára, amely táplálja a kártya belsejében lévő chipet
⦁ Az adatok továbbítása az olvasóról a kártyára
⦁ Az adatok továbbítása a kártyáról az olvasóra

Az RFID kártyák biztonságosak, mivel nem minden RFID olvasó tud olvasni minden kártyát. A biztonságot titkosítási kulcsok szolgálják, az adatokat az intelligens kártya memóriájába csak olyan személy programozhatja, aki jogosult hozzá.

Tehát az RFID kártyák könnyen kezelhető és biztonságos kommunikációs módot kínálnak az azonosításhoz. Az RFID intelligens kártyákat általában olyan alkalmazásokban használják, amelyek megkövetelik a személyes adatok védelmét és a gyors, biztonságos tranzakciókat. Ilyenek például a személyazonosító igazolványok, viteldíj-fizetési kártyák, hitel- és betéti kártyák stb.


Hogyan szolgálja az Ön vállalkozását az RFID technológia?


Az RFID technológia plasztik kártyákkal való összekapcsolási lehetősége lehetővé teszi a gyors digitális kommunikációt a kártya és a kártya adatait feldolgozó számítástechnikai eszközök között. Az új kártyák új távlatokat nyitottak a cégeknek, intézményeknek, vállalkozásoknak.
Az RFID kártyák lehetséges alkalmazási köre rettenetesen széles. Az olvasórendszerek ma már egyidejűleg, párhuzamosan több kártyát is képesek olvasni, illetve az RFID chip felépítésének köszönhetően egy kártya akár több funkciót (beléptetés, fizetés) is képes egyidejűleg ellátni.
Legismertebb és leggyakrabban alkalmazott felhasználási területei: igazolványkártyák, beléptető kártyák, kulcs kártyák, de használják a tömegközlekedésben, például bérletként, rendezvények készpénz mentes fizetési rendszereiben, fitnesstúdiók, fürdők, uszodák azonosítási feladataihoz. Pénzügyi és fizetési ágazatban, a személyazonosság kezelésében, a logisztika egyéb területein az egészségügyben, a mobil kommunikációban. Mindezen lehetőségek okos használata jelentős versenyelőnyt nyújtanak a vállalkozások számára.

Ha Önnek is szüksége van RFID kártyára, vagy egyéb típusú plasztik kártyára,

Kérjen ajánlatot cégünktől!