Blog

Az igazolvány és a plasztikkártya házasságának története

Mikortól került bevezetésre egyáltalán a plasztikkártya, és miben rejlik széles körű felhasználhatósága?

Nagy, neves cégek hozták be anno a plasztik kártyákat már a 60-as évek idején, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend ez a kis kártya. Ennek oka, hogy széles körben felhasználható, melyekről már mi is írtunk. Tartós anyaga, kellemes, kicsi, zsebbe tehető mérete miatt ideális, és persze minőségi anyaga, s a laminált technológiáknak köszönhető vízállósága is jócskán hozzátesz egy plasztikkártya értékeihez.


Mivel több féle módon tehető egyedivé, s a mai technológiáknak köszönhetően – pl. chip rendszer, mágnes csík, RFID technológiák – személyes felületek, privát személyazonosításra vagy komoly beléptető rendszerekre is alkalmazható. Legyen az egy pénzintézet, irodaház vagy sportklubok, szabadidős wellness- és fitneszközpontok, uszodák beléptetője, vagy ügyfeleik, vendégeik személyes adatlapjának kezelése. Egyedi grafikájával, masszív anyagával és felületével a plasztikkártya sokáig remekül funkcionál, ezért nem csak praktikus, de jól kihasználható is.

Ezt tehát mind tudjuk a plasztikkártyát illetően, na de, hogyan és mióta áll kapcsolatban a személyi igazolvány és plasztikkártya?

Személyi igazolványt hazánkban 1954-ben adtak ki először, és egészen 2000-ig bezárólag állították ki azt a bordó kis könyvecskét, amelyet sokan még ma is jól ismerünk, s talán őrizgetjük is még az elsőt az emlékfiókunkban…

Mindenki köteles volt magánál hordani, hiszen akkoriban ez volt az egyetlen olyan okmány, mely hitelességgel igazolta a személyünket. Először nagyobb mértékben 1992-ben változott meg a személyi igazolvány – ekkor még mindig kis könyvecske formájában láthatott napvilágot az új személyink, de már nem kemény, hanem puha-fedeles borítóval látták el, majd még később, az ezredforduló idején vezették be a ma is ismert és használatos plasztikkártya rendszerű személyazonosító igazolványt, mely mellé a lakcímet igazoló hatósági igazolvány, rövidebb, közismertebb nevén a lakcímkártya tartozik.
2001-től pedig már az útlevél is személyazonosításra alkalmas okmánnyá válhatott, és jogosítványunk is kártya formátumot kapott.


A legújabb innováció pedig a 2016 januárjában bevezetett elektronikus személyi igazolvány, ahol a plasztikkártya formátumú igazolványba egy chipkártya rendszert vezettek be, mely tárolja személyes adatainkat, és ha úgy döntünk, akkor akár még az ujjlenyomatunkat is, mely elektronikus aláírás esetén jól tud jönni majd.

Megosztás

Hozzászólások

  • Admin

    Szóljon hozzá, kérdezzen, reagáljon Ön is:

Hozzászólás